om

Jag föddes i Gävle 1960. Flyttade till Rågsved när jag var två år, för att inom ett år flytta vidare till Bollmora. Där blev jag kvar ett bra tag. Gick i grundskolan. Gick gymnasiet i Kärrtorp. Jag valde treårig ekonomisk linje. Fråga mig inte varför, men jag lärde mig att debet var kolumnen närmast klassrumsdörren och kredit den mot fönstren. Efter plugget jobbade jag lite här och där, med perioder av arbetslöshet emellan. I början av nittiotalet var jag fortfarande kvar i Bollmora. Jag gifte mig och fick en son. Jag skilde mig. Till sist blev Bollmora trött på mig och jag flyttade till Kungsholmen.

 

Den här uppräkningen av planlösa projekt och påtvingade förflyttningar säger inte speciellt mycket om mig. Det var ofta någon annan som tog dom avgörande besluten. ”Vi tycker att du ska söka det här jobbet.” ”Jag tycker att vi ska flytta isär.”

 

Följande säger mer: Jag började tidigt att läsa böcker. Céline, Bukowski och Kerouac. Bland dom punkare jag umgicks med, var det många som skrev. Några gav till och med ut egna diktsamlingar. Kunde man stencilera upp ett punkfanzine på rank xerox-maskinen på farsans jobb så kunde man också trycka upp några ex av en egen diktsamling, som man sedan sålde eller gav bort till kompisar.

 

I början av nittiotalet gick jag en skrivarkurs. Jag fick lära mig att man måste skriva om och skriva om och skriva om igen för att texten ska bli riktigt bra. Jag var en ganska rastlös kille.

 

Jag tyckte att det lät skittråkigt. Jag slutade skriva och gjorde annat. Mitt liv var ett kaos på Kungsholmen. Åren gick. Jag skrev inget. Läste inte så mycket heller.

 

Vintern 2015 råkade jag befinna mig i den gamla kolonialstaden Tamatave på Madagaskars östkust. Det var hett som fan och jag hade inget speciellt att ta mig för med. Där fanns tjänstefolk som lagade käk och hällde upp dricka åt mig så snart jag gjorde en liten gest med handen. Jag satt i en solstol under en palm i en muromgärdad trädgård utanför en liten villa. Hettan gav mig en lätt feber.

 

Sysslolösheten och kanske också febern gjorde att det sena sjuttiotalet lösgjorde sig från sina förtöjningar på botten av medvetandet och flöt upp till ytan. Händelseförlopp och personer som jag inte skänkt en tanke på många år gav mig plötsligt ingen ro. Jag kände att det fanns en del att berätta om den tiden. Någon borde berätta det.

 

När jag återvänt till Sverige satte jag mig vid min flickväns köksbord i Hallunda med ett block och en ovässad penna. Jag började skissa på en berättelse. En punkroman. Nu var det roligt att hålla på med samma text vecka efter vecka. En oväntad huvudperson klev in på scenen. Episoder och händelser slet sig och sprang till skogs. Vissa dagar kände jag mig som en fårhund som sprang och skällde runt en odisciplinerad flock av idéer och infall. Men till sist kröp faktiskt en roman fram ur kaoset.

"den tredje punkarn"

av

arne wickander

 

en bok om uppväxten på

70- och 80-talet i

Bollmora, Tyresö

vi var förortens första punkare. vi klippte håret kort och färgade det.vi tjackade singlar och lp. spelade in blandband. klottrade på alla väggar. blev jagade av snuten. fick stryk. vi gav ut fanzines. vi bildade band och började repa. fixade spelningar. gav ut egna skiver. vi lyssnade inte på vad nån sa. vi tog det vi ville ha och bar iväg med det. ingen kunde få stopp på oss. känsler var inte våran grej. vi bara gjorde saker. vi kände inte efter. det här e berättelsen om oss.

 

 

Punken sveper över landet i slutet av sjuttiotalet. Den når Bollmora, en förort söder om Stockholm. Där bor Bosse, Arne, Hasse och Lasse. De gör vad som faller dem in. Men den ohämmade impulsstyrningen är inte enbart av godo. Efter en spontan vadslagning ger sig en av dem ut på en vansinnesfärd.

Köp boken


Den finns att köpa på nätet bl a hos Bokus.


Köp boken fysiskt hos:
Sound Pollution, Stora Nygatan 18, Stockholm
Pet Sounds, Skånegatan 53, Stockholm
Push My Buttons, Skånegatan 105, Stockholm
Tyresö Bokhandel, Tyresö Centrum
Burmans Musik, Kungsgatan 56, Umeå
Folk Å Rock, Skomakaregatan 11, Malmö


Be gärna ditt lokala bibliotek att ta hem boken.

.

Copyright. All Rights Reserved

Arne Wickander

 

Fläderstigen 4

136 72  Vendelsö

 

E-post: arne@arnewickander.se

 

Telefon: 070-971 60 25