intervjuer


anmäld i Gaffa


Ny svensk bok om punkens avtryck – "har medvetet brutit mot grammatiska regler"


Av Daniel Horn


Gaffa

läs hela recensionen
Recension i

Close-Up Magazine 7/10


"Med sin personliga stil håller Wickander ihop berättelsen på ett bra sätt. Han skriver fonetiskt och på en utpräglad stockholmsdialekt. och använder genomgående gemena bostäver, även i början av en ny mening. Det ger texten ett punkigt utförande som aldrig känns manierat, utan helt autentiskt. Dialogen är lakonisk och träffsäker. Wickander har känsla för komisk tajming, men utan att tippa över mot flåsig buskis."


Av Daniel Johansson


Intervju i Tyresö Nyheter 3 april-2018

"Bokens inledning är smått genial när Wickander via bibelns skapelseberättelse berättar hur Bollmora blev till. ”Alla dagar skulle vara måndagar…” Det är nog något som varenda förortsunge skulle kunna skriva under på, som upplevde Bollmora på den tiden.


Mycket av boken handlar om tristess, och hur mycket av ungdomen som spenderades vid busshållplatser. Det faktum att man också fick en hel del stryk om man hade kort färgat hår och bondagebyxor är vardagsmat i Wickanders bok."


-  Jag vill skriva om det som var kul, och det som inte var så kul vill jag skriva om som att det var kul, resten skiter jag i, förklarar Arne på sitt rätt framma sätt.


"Det man kan säga om boken är att, även om det inte är ett mästerverk i Sartres anda så är det en av få beskrivningar på hur det var att växa upp i Bollmora. Idag, 30 år senare när vi har en inglasad galleria så är det svårt att förstå att Bollmora Centrum var en väldigt hård plats. En plats där man både kunde handla skjutvapen och tunga droger och att man hade bortåt 500 registrerade missbrukare.


Arne Wickanders bok, är enligt min mening, en otroligt viktig del av förortshistorien som ännu inte beskrivits i bokform, och som det heller inte talas så mycket om. Att den här delen av Stockholm både var omtalad och fruktad, är ju inte något som man skryter med i mediala sammanhang. Vad som är däremot är positivt, är att del två redan är på väg och att alla Tyresöbarn med föräldrar eller mor och farföräldrar på 50+ redan här hittar den perfekta julklappen.


Av Niklas Wennergren


Tyresö Nyheter

läs hela recensionen

 

 


Intervju i

Mitt i Tyresö/Mitt i Haninge no 45-2018


Arne bodde i Tyresö i 30 år.

– Jag såg Bollmora förändrats. Under 70-talet hade det extremt dåligt rykte, det var tal om droger, misär och kriminalitet. Sen kom de olika försöken att putsa upp det till ett prydligt område där folk klippte gräsmattor och tvättade bilen. Som det väl är i dag, säger han.


Av Sandra Samppala


Mitt i Tyresö

läs hela recensionen
intervju i Handelsnytt


– Miljonprogrammets förorter var en torftig miljö att växa upp i. Punk var för oss en känsla, en hyllning till impulsen med mycket begränsad konsekvensanalys. Som att köra runt i en bil utan bromsar, eller bilda rockband i ett garage fast ingen kunde spela.

Romanen har ett klassperspektiv där punkarna från höghusen hamnar på kant med discokillar och villafamiljer.


– Vi var underdogs som kom från påvra förhållanden och inte alltid hade föräldrar som brydde sig, konstaterar Arne Wickander.


Av Staffan Julius


Handelsnytt

läs hela recensionen

 

 

intervju i Quanda


Punken har dödförklarats många gånger, många menar till och med att den hade dött redan innan den kom till Sverige, då subkulturen ju inte växte fram här. Lite som hipsterkulturen först nu har anlänt till Borås. Men det går oavsett inte förneka att punken slog ner hårt här när den väl kom hit?
– Punken kom som en uppenbarelse för oss som inte riktigt hittade hem i fotboll, disco eller progg. Musik-branschen hade blivit en angelägenhet för stjärnor. Musiken som gjordes i mitten av sjuttiotalet låg väld-igt långt från verkligheten i en betongförort. Och proggarna satt på stormöten och tuggade politisk teori.

Då var det efterlängtat med en rörelse som gick ut på att göra det själv utan att krångla till det.

Replokal, inte disco. Punkrock, inte möten.

Av redaktör Daniel John Johnsson


Quanda

läs hela recensionen

 

 

intervju i podden Skrivradion

 

"En punkroman i rebellisk språkstil

Kan man skriva en roman med bara gemener och talspråk?

Ja, det kan man. Det är precis vad Arne Wickander har gjort!

Varför gör man så? Det kan ju finnas olika anledningar till det naturligtvis. I Arnes fall med punkromanen den tredje punkarn var valet förknippat med önskan att gestalta punken genom språket.


Varsågod, klicka på play och lyssna. Ha en inspirerande stund!

/Jeanette"

"

 

Programledare: Jeanette Niemi,

 

Medverkar: Arne Wickander, Jeanette Niemi

 

Längd: 51:03 min

 

Skrivradion

lyssna på podden

 

 

recension i e-Folket

"Arne Wickander växte upp i Bollmora någon mil sydost om Stockholm. Han var en av de första punkarna där. Den här boken handlar om Arne, hans polare och när punken kom till Bollmora i slutet av 70-talet."


"Det här är en fullträff om en ungdomskultur i sin linda. 160 sidor där vi lär känna Bollmorapunkarna och får en inblick i ett av Sveriges alla sömniga områden där ett kompisgäng försöker hitta sin mening med livet genom punken."


Mikael Ström

 

eFolket

-en Folklig, Lokal och Kosmopolitisk

Eskilstuna-Tidning

läs hela recensionen

 

 

intervju i podden Kulturbordellen

 

"Kulturbordellen är tillbaka, och denna gång med den debuterande författaren Arne Wickander, som skrivit Den tredje punkaren. Boken utspelar sig i Bollmora och beskriver det liv som levdes där i slutet på 70-talet."

 

Programledare: Niklas Wennergren

 

Medverkar: Arne Wickander, Niklas Wennergren

 

Längd: 46 min


Kulturbordellen

lyssna på podden

 

 

 

recension Nere på Noll

"Efter en surrealistisk inledning landar vi i stockholmsförorten Bollmora. En gråsossig jantevärld som bara väntar på att något ska hända. 

Plötsligt händer något, punken kommer. Det blir snabbt allt för ett gäng ungdomar som slukar Pistols, Ebba Grön men även band i det breda begreppet som Devo och Throbbing Gristle. Gänget nöjer sig inte med att lyssna på musiken, punken ska levas."

 

Danne


Nere på Noll

läs hela recensionen

 

 

intervju i podden Döda Katten

 

"Författaren Arne Wickander som släppt sin punkroman "den tredje punkarn" besökte Döda Katten Podcast. Vi snackar om att debutera efter 58 år, skrivprocessen, böka med språket, Bollmora, spenaten, 20 lax för en sjua, punk på Lidingö, Beyaz, Tirnave, 1600-talet och gud.

 

Vidare till Nilz Pilsners duvor, tjuvbilen, spöad av raggare, Devo, Stranglers och The Jam. Punkens död, Tårtan, Sågverk 80, Sex Pistols, Funtime och fler böcker."

 

Programledare: Nicklas

 

Medverkar: Arne Wickander

 

Längd: 1:44 h


Döda Katten

lyssna på podden

 

 

Recension + Spotify-lista till läsningen av "den tredje punkarn" - Punktjafs

 

- Det är ingen kronologisk och linjär berättelse där allt har faktakollats. Jag har utgått från verkliga händelser som jag sedan skruvat till ett eller två varv. Exempelvis som när Nilz Pilzners högläsning av poesi på en nattbuss hem till Bollmora provocerar passagerarna till den milda grad att det hela resulterar i regelrätt tumult.


- Det var mer en regel än ett undantag att en Beyazstärkt Nilz brukade citera sina dikter inför nattbussens “ovilliga” publik, förstår du.

 

Spotify-lista: Arne Wickander


Av Joakim Sundberg


Punktjafs

lyssna på Spotify

 läs hela recensionen

 

 


 

Copyright. All Rights Reserved

Arne Wickander

 

Fläderstigen 4

136 72  Vendelsö

 

E-post: arne@arnewickander.se

 

Telefon: 070-971 60 25